NIEUWS EN TIPS

11 mei 2020

Spaargeld en leningen aflossen!

 

Veel mensen hebben naast spaargeld ook (dure) consumptieve leningen. De rente op consumptieve leningen bedraagt vaak tussen de 5% en 10% per jaar, terwijl de rente op spaarrekeningen momenteel tussen de 0% en 0,5% ligt. Het is het overwegen waard om met het spaargeld de leningen af te lossen. 

7 mei 2020

Wanneer de inkomsten de afgelopen jaren sterk wisselden, dan is er misschien recht op belastingteruggave. 

 

Als het inkomen in het ene jaar een stuk hoger – of lager – lag dan in het andere en in tenminste één van die jaren was het belastingtarief hoger- of lager – dan is er mogelijk teveel belasting betaald. Dit geldt voor drie opeenvolgende jaren.

 

De belastingdienst wijst zelf niet op die mogelijkheid, maar op de site van de belastingdienst (bij: Hoe werkt middeling) staat wanneer er gebruik van gemaakt kan worden. 

6 mei 2020

Wanneer de WOZ-waarde hoger wordt, kan de hypotheekrente soms verlaagd worden. Daarvoor moet meestal wel zelf het initiatief genomen worden. 

 

Ook met een betaalrekening bij dezelfde partij als de hypotheekverstrekker kan de hypotheekrente verlaagd worden. Meestal kan dit bij de start van de hypotheek of van de nieuwe rentevaste periode. 

 

Het is de moeite waard om hiernaar te informeren bij de hypotheekverstrekker. 

29 maart 2019

Geld lenen kost geld!

Vandaag ontving ik een e-mail van Otto met de vraag of ik geld wil lenen. Ik zou minimaal 
€ 50,00 kunnen lenen en maximaal € 1.000,00. Ik kan het bedrag besteden waar, waaraan en wanneer ik wil en ik kan het maandelijks aflossen in mijn eigen tempo. 

 

Vooral nu is het misschien heel aanlokkelijk om hier gebruik van te maken, maar besef wel dat de rente 14% is op jaarbasis.

 

Koop alleen iets als er geld voor is. Iets overhouden is beter dan lenen!

2 januari 2020

Is (één van de) goede voornemens voor 2020 om meer inzicht in de financiën te krijgen? 

Wil je weten waar je geld aan uitgegeven wordt, wil je meer geld overhouden en weet je niet waar je moet beginnen? 

Vraag (kosteloos en vrijblijvend) mijn tips- en adviezen voor particulieren aan!

Wanneer je een e-mail stuurt naar budgetcoach@suzankars.nl ontvang je per omgaande mijn gratis tips. Vermeld bij het onderwerp: Bespaartips voor particulieren.

18 december 2019

Rood staan niet goedkoper: Vermijd consumptief lenen, spaar gewoon eerst!
 
Ondanks dat de spaarrente daalt, blijven de tarieven voor rood staan op een betaalrekening of lenen op een creditcard opvallend stabiel volgens vergelijkingssite Geld.nl. 
Roodstand kost gemiddeld nog steeds 10% en voor krediet op creditcards rekenen veel grote banken de maximaal wettelijk toegestane rente van 14%.

9 december 2019

Nieuw btw-nummer voor ondernemers met een eenmanszaak!

 

Per 1 januari 2020 gaat het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) gelden. Zorg voor tijdige aanpassing van factuur- en briefpapier, factuursjabloon en vergeet de informatie op de website niet.

Het nummer moet ook doorgegeven worden aan uw belastingadviseur en/of accountant en per 1 januari aangepast worden in uw administratiesoftware.

Informeer ook eventuele internationale leveranciers vóór 2020 over het nieuwe btw-nummer.

Het oude nummer moet nog tot en met 31 december 2019 gebruikt worden. 

6 december 2019

Tips voor de zorgverzekering 2020.
 
Het opzeggen van de zorgverzekering is mogelijk tot en met 31 december 2019. De opzegging moet dus uiterlijk op deze datum bij de zorgverzekeraar binnen zijn.
Tot 1 februari 2020 is aanmelding bij een nieuwe verzekeraar mogelijk. De verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2020.
 
Verzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, maar niet voor de aanvullende verzekering. Voor zekerheid over de aanvullende verzekering is het verstandig om de oude verzekering pas op te zeggen na acceptatie van de nieuwe verzekeraar.
 
Prijzen vergelijken kan online met behulp van vergelijkingssites. De sites die aangesloten zijn bij het ‘keurmerk objectief vergelijken’ zijn: www.geld.nl, www.independer.nl en www.zorgkiezer.nl, of kijk op www.consumentenbond.nl. Click wel altijd op het overzicht met alle verzekeringen.

Niet bij alle zorgverzekeraars is de keuze van de zorgverlener vrij. Let hier op, zodat de juiste zorg vergoed wordt.

De belangrijkste polisvoorwaarden en vergoedingen, zowel voor de basis- als de aanvullende verzekeringen, zijn per verzekeraar te vinden op www.zorgverzekeringskaart.nl.
 
Voor bepaalde zorg zijn wachttijden. Orthodontie voor volwassenen wordt soms pas vergoed nadat u een heel jaar verzekerd bent geweest bij de betreffende verzekeraar. Houd hier rekening mee.
 
Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico periodiek te betalen, om te voorkomen dat er ineens en onverwacht een hoog bedrag betaald moet worden.
 

Tips, 24 september 2019

16. Laat abonnementen op de sportschool of tijdschriften niet automatisch afschrijven, dan vergeet je ze.

 17. Als je tijdens het winkelen iets duurs koopt, heb je de neiging nog meer te kopen, je bent immers toch al geld aan het uitgeven. Op zo’n moment kun je beter naar huis gaan.

 18. Koop eens wat anders dan het dure A-merk dat je al jaren gebruikt. Uit consumententests blijkt dat goedkope huismerken vaak net zo goed of zelfs beter zijn

9 september 2019

Van alle Nederlanders maakt 34% zich zorgen om zijn of haar financiële situatie (bron: Barometer Financiële Onbezorgdheid (Volksbank 2018).

 

Top 5 geldzorgen:

16% over het niet kunnen betalen van de aankopen met de creditcard.

28% niet kunnen betalen van huur of hypotheek.

30% geldzorgen over boodschappen, gas, water en licht en abonnementen.

33% zorgkosten niet kunnen betalen.

43% leuke uitjes en vrijetijdsbesteding.

 

Effecten van financiële zorgen:

58% slaapt slechter

30% is minder geconcentreerd op het werk.

23% is sneller boos op de kinderen.

23% heeft vaker ruzie met de partner.

22% ziet zijn of haar vrienden minder.

Tips, 4 september 2019

13. Stort elke maand, zodra je salaris binnen is, een bedrag op je spaarrekening, ook al is het een klein bedrag.
14. Spaar met een doel, dat werkt motiverend.

15. Geef je geld uit aan ervaringen in plaats van spullen. Daar word je gelukkiger van. 

Tips, 19 augustus 2019

10. Als je een rekening niet kunt betalen, neem dan contact op met de betreffende instantie, vertel dat je bezig bent met een oplossing. Daarmee voorkom je grotere problemen.
11. Betaal je verzekeringen per jaar in plaats van per maand.
12. Contante betalingen doen meer pijn dan die met betaalpas of creditcard.

Tips, 27 juni 2019

7. Bewustwording: Wil je weten waar je geld blijft, dan moet je dat bij gaan houden (bijvoorbeeld een maand lang gedetailleerd).
8. Maak goede afspraken met jezelf:
- Bepaal bijvoorbeeld hoeveel je per dag of per week uit mag geven.
- Koop alleen iets als er geld voor is. Check voor de zekerheid je saldo. 
Iets overhouden is beter dan lenen. Zo voorkom je dat je rood staat.
9. Rood staan is een vorm van lenen (advies om die optie op te zeggen).

Bespaarstrategie, 17 juni 2019

1. Zet op een rijtje waar het geld in het huishouden aan op gaat. Zet uitgaven per soort bij elkaar.
2. Geef de uitgaven met een cijfer prioriteit. 1 is voor het belangrijkst, 20 voor het minst belangrijk.

3. Vanaf de uitgavensoort met de hoogste prioriteit (hoogste cijfer) bekijken hoeveel daarop te besparen. Hoe lager de prioriteit, hoe minder pijn het doet er op te besparen.

Tips, 12 juni 2019

4. Betaal je rekeningen op tijd, dat scheelt boetes en rente.
5. Sta je op het punt om een impulsaankoop te doen? Geef jezelf bedenktijd. De kans is groot dat je tot de conclusie komt dat je het niet echt nodig hebt en je zonder die aankoop thuis komt.

6. Aan iets in de uitverkoop geven we sneller en gedachtelozer geld uit dan wanneer de normale prijs betaald moet worden. Kijk naar wat je uitgeeft, niet naar wat je bespaart. 

Tips om te besparen op dagelijkse uitgaven, 3 juni 2019

1. Word een kei in aanbiedingen kopen. Haal de 'nee' sticker van je brievenbus en spit de folders door of doe het online.
2. Neem de lunch mee naar je werk in plaats van iets te kopen in het bedrijfsrestaurant.
3. Neem vaker de fiets in plaats van de auto. Niet alleen goed voor je portemonnee, ook goed voor je lijf.

Goed werkgeverschap, mei 2019

Onlangs vernam ik van een werkgever dat deze werkgever zijn werknemers hulp aanbiedt bij geldproblemen. Deze problemen worden vaak pas zichtbaar als er loonbeslag dreigt en bij dat bedrijf is de werknemer erg blij met de hulp die geboden wordt in de vorm van het contact opnemen en afspraken maken (door de werkgever) met schuldeisers en/of  deurwaarders. Tevens ziet de werkgever er op toe dat de gemaakte afspraken nagekomen worden. Een prachtig voorbeeld van goed werkgeverschap: zowel werkgever als werknemer varen er wel bij, ik word er warm van!